Eskiden ön camı değiştirme süreci sadece eski camı takma ve yeni camı yerleştirmeyle hallediliyordu. Neredeyse hiç sorun çıkarmayan basit bir işlemdi. Atölyeler bu konuda ekstra teknik bilgiye ve ekipmana ihtiyaç duymuyorlardı.
Ancak ADAS ortaya çıktığında bu basit süreç ortadan kalktı.
ADAS, gelişmiş sürücü destek sistemi olarak adlandırılan ve yeni çıkan araç modellerinde bulunan inanılmaz bir özellik.
Üreticiden bağımsız olarak ADAS’a sahip araçlar, araç sahiplerine yoldayken güvenlik ve rahatlık sunmakla tanınırlar.
Bir aracın ADAS sistemi çarpışmadan kaçınmak için otomatik olarak frenleri aktif hale getirebilir. Aynı zamanda sürücüyü diğer araçların çok yakın olduğuna veya şeritten çıktığına dair uyarabilir.
Gelişmiş sürücü destek sistemleri ADAS ile ilgili önemli konulardan birisi bu sistemlerin ön camda bulunan kameralara ve lazer sensörlere ihtiyaç duymasıdır. Bu nedenle ADAS sistemleri cam değişimi sonrası yeninden kalibrasyonu, normal ön cam değişim süreçlerine göre çok daha karmaşık bir süreçtir.
Doğru ve kesin kalibrasyonun önemi
Teknisyenlerin ADAS’a sahip araçların ön camlarını değiştirirken hata yapma şansları yoktur. Yaptıkları en ufak hata, sistemin sürücüye rahat ve güvenli sürüş deneyimi yaşatmasını engelleyebilir.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere ADAS olan bir aracın ön camının içinde kameralar ve lazer sensörler bulunur. Bu kamera ve sensörler genel olarak aşağıda yer alan ADAS özelliklerinden sorumludur:
● Şerit takip sistemi
● Otomatik acil durum freni
● Otomatik far asistanı
● Adaptif cruise kontrol
● Şeritte tutma asistanı
Ön cam değiştirme sürecinin bir parçası olarak teknisyenlerin kamera ve sensörleri çıkarması ve yeninden takması gerekir.
Teknisyenler tüm ADAS ekipmanının doğru kalibre edildiğinden emin olmalıdır. Örneğin kamera açısında yaşanacak 1 derecelik sapma bile kameranın görüş açısını anlamlı düzeyde etkileyebilir. Lazer sensörlerin yolu ve yakındaki engelleri “görebilmek” mükemmel bir şekilde hizalanması gerekir.
Ön cam kalibrasyonu doğru yapılmazsa aracın ADAS özellikleri doğru şekilde çalışmayabilir ve bu da yoldan çıkmaya yol açabilir. Kamera ve sensörleri sökmek kolay bir iş gibi dursa da her şeyi geri takmak karmaşık olabilir.
Aracı kalibrasyona hazırlamak
Teknisyenler için aracı üreticinin teknik özelliklerine göre ADAS sensör kalibrasyonuna hazırlamak hayati önem taşıyan bir süreçtir.
Bu teknik özellikler araç üreticileri arasında farklılık gösterse de aşağıda yer alan gereksinimler ortak olarak kullanılır:
● Aracın yüksekliğini ve ağırlığını doğru belirlemek için yakıt deposunun dolu olması
● Ön ve yan araç sürüş yüksekliğinin teknik özellikler kapsamında olmasının sağlanması
● Araçtaki ağrı eşyaların çıkarılması
● Lastikleri üreticinin önerdiği basınç değerine kadar şişirilmesi
● Dört tekerlek hizalama performansı (rot ayarı)
● Kamera/sensörlerin önündeki camın temiz olması ve doğru optik kaliteye sahip camın takılması
● Radar sensörünün koruyucu örtüsünü çıkartılması
Aracın kalibrasyona ihtiyaç duyduğunun işaretleri
Birçok yeni araçta ADAS sistemi bulunur ve sürücüler bu sistemi nasıl kullanacaklarını bilirler.
Ancak araç sahipleri, ADAS sisteminin yeninden kalibrasyona ihtiyaç duyduğunu fark edemeyebilir. Yeninden kalibrasyon işlemi belirli aralıklarla yapılmalıdır.
Yukarıda konuştuğumuz gibi ADAS içeren bir aracın ön camı değişince kalibrasyon yapılmalıdır. Aşağıdaki durumlarda bu işlem yapılmalıdır:
● Gösterge panelinde arıza kodunun çıkması
● Araç az hasarlı kaza yaptıktan sonra
● Kamera bağlantısı kopunca veya kesilince
● Aracın süspansiyonları değiştirilince
● Tekerlekler yeninden hizalandıktan sonra (rot ayarı)
ADAS olan bir araca sahip müşterilere hizmet sağlayan teknisyenlere yukarıda konularda deneyimleri olup olmadığını sormak iyi olacaktır.
Bu durumları kontrol listesinin bir parçası haline getirmek iyi olur. Böylece bir müşteri aracını kontrol için getirdiği zaman teknisyenler yeninden kalibrasyonu ihtiyaç olup olmadığını belirlemek ve güvenli bir şekilde uygulama yapmak için müşteriden gerekli bilgileri alabilirler.
Kalibrasyon sürecinin karmaşık yapısı düşünüldüğü zaman bu süreç için kapsamlı eğitimden geçmiş olması gereken teknisyenlerin detaylara özen göstermesi ve doğru araçlarla ekipmanları kullanması gerekir. Adaskalibrasyon olarak tecrübeli ekibimiz ve doğru ekipman tedariğimiz ile ADAS sistemlerini kalibre etmek isteyen servislere çözüm ve danışmanlık sağlamaktayız. Bizimle İletişim formu ile irtibata geçebilirsiniz.