Adas Kalibrasyon

İçerik

Audi ADAS Kalibrasyonu

Audi araçları, en son teknoloji sensörler ve kameralarla donatılmış olan Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) ile öne çıkar. Bu sistemler, sürücü güvenliğini maksimum seviyeye çıkarmak ve sürüş deneyimini optimize etmek amacıyla özel olarak tasarlanmıştır. Audi’nin ADAS özellikleri arasında adaptif seyir kontrolü, şerit ayrılma uyarısı, kör nokta izleme gibi çeşitli fonksiyonlar bulunabilir.

Audi’nin ileri teknoloji sistemlerinin en etkili şekilde çalışabilmesi için doğru kalibrasyonun sağlanması hayati önem taşır. Audi ADAS kalibrasyonu sensörlerin ve kameraların doğru bir şekilde yapılandırılmasını içerir ve bu, Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) özelliklerinin doğru ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu sebeple, Audi araç sahiplerinin ve teknik servislerinin düzenli aralıklarla ADAS kalibrasyonunu kontrol etmeleri ve gerekirse kalibrasyon işlemlerini gerçekleştirmeleri son derece önemli bir husustur. Bu adım, sürücü ve yolcu güvenliğini en üst düzeye çıkarmak için hayati bir önem taşımaktadır.

Audi Adas Sistemleri

Dönüş Asistanı (Return Assistant)

Audi markasının kullandığı önemli inovasyonlardan biri de dönüş asistanıdır. Dönüş asistanı, Audi’nin sol dönüşler sırasında karşı yönden gelen trafiği izlemek için geliştirdiği bir diğer inovasyondur.

Bu sistem, sürücü sol sinyal verdiğinde arka planda devreye girer ve 2 km/h ile 10 km/h hızları arasında çalışır. Sistem, herhangi bir tehlike algıladığında aracı tamamen durdurur.

Araçtan İniş Asistanı (Exit Assist)

Araçtan İniş Asistanı kameralar yardımıyla araçtan ineceğiniz vakit arkadan gelen trafiği izleyerek araç geldiği zaman devreye girerek kapılardaki ledler yardımıyla size uyarı verir. Kontak kapatıldıktan sonra 3 dakika boyunca çalışan bu sistem önemli bir yere sahiptir.

Audi’nin Arka Çapraz Trafik Asistanıı siz park ederken veya park yerinden çıkarken sürücüyü kritik mesafe içerisinde yaklaşan araçlara karşı uyarır. Uyarı sisteminin çeşitli seviyeleri bulunmaktadır: görsel, sesli ve kısa fren sarsıntıları. Arka radar sensörleri, sisteme gerekli bilgiyi ileterek bu uyarıları sağlar.

Park Asistanı Ve Arka Çapraz Trafik Asistanı (Park Assist, Rear Cross Traffic Assist)

Audi’nin Park Asistanı park yerlerine yola paralel bir şekilde yada dikey bir şekilde park etmenize olanak tanır.

Sistem ayrıca girdiğiniz park yerlerinden çıkmanızı da sağlar. Sürücünün bu konumda yapması gereken şey gaz, fren ve vites üzerinde gerekli değişiklikleri yerine getirmektir. Bu özellik Arka Çapraz Trafik Asistanı ile birlikte çalışarak siz park ederken yada çıkarken size yardımcı olur.

Audi’nin Arka Çapraz Trafik Asistanı siz park ederken veya park yerinden çıkarken sürücüyü kritik mesafe içerisinde yaklaşan araçlara karşı uyarır. Uyarı sisteminin çeşitli seviyeleri bulunmaktadır: görsel, sesli ve kısa fren sarsıntıları. Arka radar sensörleri, sisteme gerekli bilgiyi ileterek bu uyarıları sağlar.

Aktif Şerit Asistanı ve Şerit Değiştirme Asistanı (Active Lane Assist ve Side Assist)

Audi’nin Aktif Şerit Asistanı kameralar yardımı ile şeritleri algılar. Kamera 50 metre ilerisini algılar ve yüksek çözünürlüklü bir şekilde işler. Sistem diğer şeritlere sinyal verilmeden yaklaşıldığı zaman elektromekanik direksiyona yumuşak fakat hissedilir bir şekilde dokunuş yaparak sizi bulunduğunuz şeride doğru hamle yapar.

Ayrıca Şerit Değiştirme Asistanı sayesinde araçta bulunan bir takım radar sayesinde sinyal vermeden şerit değiştirmeye çalıştığınızda, arkanızda veya kör noktada bulunan bir araç olduğu zaman dış dikiz aynasının üzerinde ledler sayesinde size uyarı verilir.

Gece Görüş Asistanı (Night Vision Assistant)

Audi’nin Gece Görüş Asistanı hayati bir önem taşır. Bu sistem 24 derecelik termal kamera sayesinde çalışır. Gece Görüş Asistanı termal bir kameraya sahip olduğu için önündeki sıcaklık değerlerine ve kameralara bakarak herhangi bir yaya veya hayvan önünüzde olduğu zaman size uyarı verilir ve böylece gece dikkat etmediğiniz veya önünüzü tam olarak görmediğiniz durumlardaki olası bir kazayı engeller. Ayrıca bu sistem uzun farların bile aydınlatmadığı 300 metre kadar ilerisini tespit edebilir.

Pre Sense Ve Pre Sense City

Audi Pre Sense güvenlik için geliştirilmiş bir teknolojidir. Audi Pre Sense teknolojisi Audi Pre Sense Front, Audi Pre Sense Rear ve Audi Pre Sense Plus paket halindedir. Bu sistem olası bir kaza anında devreye girerek kazanın etkisini en aza indirgemek için yapılmıştır. İlk uyarı akustik ve görsel bir şekilde gerçekleştikten sonra  kısa bir fren darbesi gerçekleşir. Eğer sürücü bir tepki göstermezse kısmi frenleme devreye girerek, cam ve sunroof kapatılır, emniyet kemerleri gerilir ve dörtlü ikaz sinyalleri yanar. Eğer araçta Audi Pre Sense Plus bulunuyorsa 4. uyarı seviyesi devreye girerek kısmi frenlemenin ardından yarım güçle frenleme, ardından ise maksimum frenleme ve ardından emniyet kemerlerinin tamamen gerilmesi gerçekleşir. Tüm bunlar kazadan yarım saniye önce gerçekleşir. Audi Pre Sense Front aracın önündeki trafiği izleyerek olası bir tehlikeyi izlerken, Audi Pre Sense Rear ise Audi Side Assist sensörlerini kullanarak olası bir arkadan kaza durumundaki etkileri azaltır. Eğer araçta hafızalı koltuk bulunuyor ise koltuk en uygun konuma getirilir.

Pre Sense City ise şehir içinde, karmaşık trafikte gerçekleşebilecek herhangi bir tehlike durumunda devreye girer. Bu sistem yaya korumasında önemli rol oynar. Pre Sense City sayesinde bir tehlike durumunda bir dizi uyarı alınır ve akabinde gerekirse fren gerçekleşir, bu sistem 40 km/h hızlara kadar sistem sınırları dahilinde bütün kazaları önleyebilir. 85 km/h ve üzerindeki hızlarda ise uyarılar ve fren sayesinde etkileri en aza indirebilir.

Aktif Hız Sabitleme(Active Cruise Control)

Audi’nin Aktif Hız Sabitleme sistemi 0 ila 250 km/h arasındaki hızlarda öndeki aracı takip ederek dur ve kalk fonksiyonuyla hız sabitleme sistemidir. Bu sistem sayesinde kademeli bir şekilde mesafe veya hızlanma ayarını yapabilirsiniz. Önünüzdeki aracı radarlar aracılığıyla takip ederek araç yavaşladığında yavaşlayarak, hızlandığında ise hızlanır. Araç uzun süre durduğunda sürücü gaza dokunmalı veya hız sabitleme kolunu kendine doğru çekmelidir.

Bu sistem geniş altyapısı ile kullanıcılara büyük güven sağlamakta ve konfor sunmaktadır. Diğer ADAS sistemleri ile koordine olarak çalışır ve olası bir kaza durumu minimuma indirilmeye çalışılır.

Ayrıca sistem havanın soğuk olduğu zamanlarda aracın önünde bulunan iki adet radarı otomatik olarak ısıtır ve kullanıma hazır hale getirir.

Acil Durum Asistanı (Emergency Assistant)

Şuanda sadece Q2’de bulunan Audi’nin Acil Durum Asistanı aktif şerit takip asistanının uyarılarına rağmen sürücü tarafından herhangi bir tepki algılanmazsa devreye girer. Sürücü görsel ve işitsel olarak uyarılır, ardından ise dörtlü flaşörler devreye girerek fren sarsıntısı ile sürücü uyarılmaya devam edilir. Eğer sürücü tarafından aktif direksiyon müdahelesi gerçekleşmez ise aracı bulunduğu şeritte durdurur ve park frenini etkinleştirir.

Sıkışık Trafik Asistanı (Traffic Jam Assistant)

Audi’nin Sıkışık trafik asistanı, trafik sıkışıklığında aracı yavaşlatıp hızlandırabilir ve gerektiğinde direksiyon müdahelesi gerçekleştirerek aracın yön değiştirmesini sağlayabilir. Bu sistem radar ve ultrason sensörlerini kulanır ve sistem sınırları dahilinde direksiyon ayarlamaları yaparak aracı yönlendirir. Bu sistem şerit çizgilerini ve yoldaki diğer araçları referans olarak alır. Yoğun trafikden çıkıldığı zaman ya da bir viraja girildiğinde sürücü kontrolü ele almalıdır. Sistem ayrıca otomatik frenleme ile durma ve öndeki araç hareket ettiği zaman otomatik bir şekilde ilerleme özelliğine de sahiptir. 

Römork Asistanı (Trailer Assistant)

Şuanda sadece Q7’de bulunan Audi Römork Asistanı, Q7 eğer çekme aracı olarak görev veriyorsa sürücü geriye doğru ilerlerken bu sistemi etkinleştirebilir. Sürücü bu sistem sayesinde sadece geri vitese geçmesi ve gaza uygun dokunuşlar yapılması yeterlidir. Bu sistem römork bağlantısında bulunan bir döner sensör sayesinde gerçekleşir. Eğer herhangi bir tehlikeli durum sezildiğinde ise sistem uyarı verir ve akabinde acil durum halinde frenleme yaparak durmasını sağlar.

Bu sistem sayesinde şöför geri geri ilerlerken yaptığı hareketler ile römorkun ne şekilde yol alacağını ekran üzerinden görüp manevrasını bu şekilde şekillendirebilir.

Audi ADAS Sistemleri İle İlgili Problemler

Sensör Engellenmesi veya Kirlenmesi: Kamera ve radar sensörleri, çamur, kar veya kir nedeniyle engellenebilir veya kirlenebilir, bu da sistemlerin düzgün çalışmasını etkileyebilir.

Yazılım Güncellemeleri: Güncel yazılım sürümlerini yüklemezseniz, ADAS sistemlerinin performansında sorunlar yaşanabilir.

Hava Koşulları: Zorlu hava koşulları, özellikle şiddetli yağmur, kar veya sis, sensörlerin yanıltılmasına veya sistemlerin yanlış çalışmasına neden olabilir.

Elektrik Sorunları: Elektrik sistemi veya sensörlerdeki bağlantı sorunları, ADAS sistemlerinin düzgün çalışmasını etkileyebilir.

Kalibrasyon Problemleri: ADAS teknolojilerinin karmaşık yapısı, kalibrasyon ve onarım süreçlerini bununla birlikte özellikle yetkisiz ve gerekli ekipman olmayan, teknisyenlerin işini zorlaştırır. Bu durum, yeniden kalibrasyon, onarım giderlerinin artırılması ve araç arıza sürelerinin uzatılması için tamirhaneye birden fazla gidilmesine neden olabilir. Tüm bu karmaşık süreçten kaçınmak için adaskalibrasyon servislerini tercih etmeniz önerilir.

Park Sensörleri: Park sensörleri arızalandığında veya yanlış çalıştığında park sırasında zorluklar yaşanabilir.

Sürücü Hataları: Sürücünün dikkatsiz veya yalnış kullanımı, yanıltıcı uyarılara veya sistemlerin yalnış çalışmasına neden olabilir. 



Audi ADAS Sistemleri Oluşan Arızalar Ve İletişim

Audi’nin Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) kullanıcılarına sürüş güvenliğini artırma ve sürüş deneyimini geliştirme amacı güder. Ancak, herhangi bir teknolojik sistem gibi, Audi ADAS sistemleri de bazen çeşitli problemlerle karşılaşabilir. İşte Audi ADAS sistemleri ile ilgili olabilecek bazı olası problemler:

Otomatik Far Asistanı (Automatic Headlight Control) Arızası: Otomatik far kontrol sisteminde bir hata, farların yanlışlıkla açık veya kapalı kalmasına neden olabilir.

Adaptif Hız Sabitleyici (Adaptive Cruise Control) Arızası: Bu sistemdeki bir hata, adaptif hız sabitleyiciyi kullanamamanıza veya yanlış çalışmasına yol açabilir.

Yaya Algılama (Pedestrian Detection) Hataları: Yaya algılama sistemindeki bir hata, yaya algılamayı işlevsiz hale getirebilir veya yanlış uyarılar verebilir.

Otomatik Acil Frenleme (Automatic Emergency Braking) Sorunları: Otomatik acil frenleme sistemi, yanlış uyarılar veya otomatik frenlemeyi gerektiği gibi gerçekleştirememe gibi sorunlarla karşılaşabilir.

Şerit Takip Asistanı (Lane Departure Warning) Arızası: Şerit takip asistanı sistemindeki bir hata, yanlış şerit değiştirme uyarıları veya sistem işlevsizliğine neden olabilir.

Radar Ve Ultrasonik Sensör (Radar or Ultrasonic Sensor) Sorunları: Aracınızda bulunan radar veya ultrasonik sensörler Audi araçlarında önemli bir yere sahiptir. Kir birikmesi, nem veya fiziksel hasar gibi bir takım durumdan etkilenebilirler. Arızalı olan sensörler yanlış uyarılara veya işleyişe sebep olabilir.

Park Asistanı Sorunları: Park asistanı, park ederken hatalı uyarılar veya araç manevralarının başarısız olmasına neden olabilecek hatalara sahip olabilir.

Arıza Işıkları ve Uyarıları: Audi otomobiller, arıza ışıkları ve uyarıları ile bir dizi sorunu tanımlayabilir. Bu uyarılar, motor, şanzıman, fren sistemi ve diğer bileşenlerle ilgili sorunları belirtebilir.

 

Herhangi bir arıza veya hata durumunda, Audi’nin kendi tanı sistemleri sorunları tespit etmek için yardımcı olacaktır. Audi ADAS sistemi arızaları bununla sınırlı olmayabilir. Herhangi bir bu tür arıza durumunda, ADAS kalibrasyon hizmetimizle iletişime geçebilirsiniz. Aracınızın sorununu belirlemek için öncelikle sizin için bir arıza tespiti yaparız ve ardından uygun bir çözüm sunarız.

ADAS Kalibrasyon İletişim
Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz
Scroll to Top