Otonom araç teknolojilerinin en büyük yardımcısı olan radar sistemleri çevresel bir tarama ve ölçüm işlemi yapmakta. Adaptif cruze control ve ani fren sistemleri için mesafe ölçümünde kullanılan radar sistemleri genelde araçların marka logosunun arkasında ya da ön tamponun iç kısımlarıdan olabilmektedir.
Radar sistemleri kızıl ötesi ışık ile çalışan Lidar ve mikrodalga sinyalleri ile çalışan Radar sensörü olarak ikiye ayrılmaktadır. Her iki sensör kendi içerisinde avantaja ve dezavantaja sahiptir. Temel olarak radar sensörlerinde güçlendirici anten ile iletilen sinyallerin dönüş süresi ile öndeki cismin mesafesi ölçülmektedir.
Radar sensörleri çalışma esnasında önündeki cisimlere doğru radyo dalga sinyalleri gönderir, sonrasında önündeki araç ya da cisime çarpan bu sinyallerin bir kısmı kaybolur. Sinyallerin geri dönen kısmı radar sensörü üzerindeki alıcılar ile toplanır.Sinyalin geri dönüş süresi ve hızı hesaplanarak öndeki aracın ya da cismin mesafesi ölçülmüş olur. Alınan bu bilgiler aracın merkezi kontrol ünitesinde işlenerek sonrasında ABS, şanzıman ve direksiyon açı sensörü gibi mekanizmalar üzerindeki bilgiler ile değerlendirilip aracın durma, ilerleme ya da hızlanma gibi tepkilere karşı hazırlanması için kullanılır. Yol güzergahında bulunan demir köprüler, büyük metal cisimler yada geniş yapılı ağaçlar radar sensörlerinin sinyallerini absorbe edebilir. Bu durum radar sensörlerinin lidar sensörlerine göre dezavantajı olarak değerlendirilir.
Lidar Sensörleri lazer diyotları kullanarak kızıl ötesi ışık üretir daha sonra üretilen bu ışığın yansıması foto diyotlar ile toplanır. Bu sensörler de mesafe ölçümü gönderilen ışığın süresi ve hızı ile hesaplanır. Lidar sensörleri uygun hava koşullarında çok iyi performans gösterir. Radyo dalgaları ile çalışan radar sensörlerine göre daha kullanışlıdır. Fakat hava koşulları uygun olmadığı zaman gerekli performansı gösteremez. Bu durum Lidar sensörleri için dezavantaj oluşturur.
Radar sensörlerinin sınıflandırması genel olarak ölçülen mesafeye göre belirlenir.Uzun mesafe, orta mesafe ve kısa mesafe radar sensörleri olarak sınıflandırılır. Uzun mesafe sensörler ACC ( Adaptive Cruise Control) ve Otomatik Fren sistemleri için kullanılır. Kısa mesafe radarlar ortalama 30 metreye kadar ölçümleme yapabilirken orta ve uzun mesafe radarlar 200 metreye kadar çıkabilmektedir. Kısa mesafe radarlar araçların kör noktarını ve otonom park etme işlevlerinde kullanılır.
Araçlar üzerindeki tüm radar sistemleri belirli bir açı ve pozisyon ile çalışmaktadır.Araç bakım onarım işlemlerinden sonra bu sistemlerin yeniden kalibre edilmesi ve doğru açı ile çalışması kontrol edilmelidir. Ön tarafından hasara uğramış bir aracın onarım sonrası radar sensörü kontrol edilmelidir. Fonkisyonları çalışan sensör için kalibrasyon işlemi yapılması gerekmektedir.Hasar görmüş radar sensörü ve tutucusu tekrar kullanılmamalıdır.
Radar kalibrasyon işlemi aracın üzerindeki sisteme ve üreticinin teknik dökümanına göre değişmektedir. Kalibrasyon işlemlerinde genel olarak statik ve dinamik kalibrasyon olarak ikiye ayrılır. Statik radar kalibrasyon işleminde araç üretici kriterlerine göre konumlandırılarak işlem radar ünitesinin hizalanması ve hedef plaka aracılığı ile yapılmaktadır.Kalibrasyon işlemi için üretici standartlarına uygun hedef plaka ve diagnostik cihazı gerekmektedir.
Dinamik kalibrasyon işlemi belirli şartlar altında araç seyir halinde yapılmaktadır. Genellikle iki araçla yapılan dinamik işlem, kalibrasyon yapılan araç ve onun önünde seyirhalinde bulunan diğer araç ile belirli aralıklar ile mesafe değiştirmesi ile ayarlanmaktadır.Dinamik kalibrasyon işleminde hava koşulları genel olarak etkili değildir. Sadece Lidar donanımına sahip olan araçların kalibrasyon işlemi diğer radar ünitelerine göre daha uzun sürebilmektedir.
Servis işlemi sonrası radar kalibrasyonu ve radar ünitelerinin onarımı hakkında bilgi almak için bizimle irtibata geçebilirsiniz.